QUICHE LORRAINE


Já nevím jak Vy, ale já quiche miluju. Baví mě, že můžu kombinovat různé druhy přísad a náplní a pokaždé je to dobrý :) Rozhodla jsem se s Vámi podělit o recept na quiche, který byl mým prvním a zároveň je to největší klasika mezi všemi - Quiche Lorraine podle úžasné Julie Child, která je mým velkým vzorem. A navíc, křehké těsto podle Juliina receptu je nejvíc - neznám jiné těsto, se kterým by se mi tak skvěle pracovalo, jako je právě toto. Rozhodně tento recept vyzkoušejte, quiche se dá jíst v kteroukoliv denní dobu - ke snídani, ke sváče v práci, k obědu, k véče...prostě pořád :)



Na křehké koláčové těsto (neboli Pâte Brisée) potřebujete:

280g hladké mouky
170g vychlazeného másla rozkrájeného na zhruba centimetrové kousky
60g vychlazeného rostlinného tuku
slabá polovina šálku ledové vody, podle potřeby o pár kapek více


Na náplň potřebujete:

120g libové slaniny (cca 8 plátků)
1 litr vody
částečně upečený korpus z křehkého těsta (viz. níže)
3 vejce
210 ml smetany ke šlehání (33%)
1/2 lžičky soli
špetku pepře
špetku muškátového oříšku
1 až 2 lžíce másla nakrájeného na menší kousky (asi o velikosti hrášku)


Postup:

Mouku, sůl, cukr, máslo a rostlinný tuk vložte do mísy. Mouku a tuk špičkami prstů rychle promíchejte a hněťte tak dlouho, dokud se tuk nerozmělní do velikosti ovesných vloček. Hnětení není třeba v této fázi zbytečně prodlužovat, neboť tuk se dále rozmělní později.

Přidejte vodu a těsto rychle jednou rukou hněťte - nejlépe prsty sevřenými do tvaru šálku. Z těsta vytvořte pravidelnou kouli a pokračujte s frezáží..

Těsto položte na lehce pomoučený vál a hranou dlaně těsto po malých částech hněťte - pravidelnými pohyby od sebe ho tlačte po válu. Tímto způsobem se dokonale spojí tuk s moukou a těsto je připravené k dalšímu použití.

Pomocí stěrky těsto znovu vytvarujte do hladké nepravidelné koule. Zabalte do alobalu a nechte přibližně hodinu odpočívat v ledničce.

Vzhledem k tomu, že křehké těsto má v sobě hodně másla, je důležité, aby jste ho váleli co nejrychleji, aby se máslo nerozehřálo a nezměklo. Těsto položte na mírně pomoučený vál a vyválejte ho. Mělo by být silné zhruba 3mm a placka by měla být přibližně o pět centimetrů větší než plech.
Formu na quiche vymažte máslo nebo vyložte pečicím papírem a těsto do ní přendejte, okrajte zamačkejte.

Při přípravě quiche se těsto nejdříve předpéká - proto ho vložte do trouby vyhřáte na 200°C na cca 8-9 min a poté vyjměte z trouby. Aby se Vám těsto nenafukovalo, je dobré ho zatížit třeba fazolema :).

Nyní si připravte náplň:

Slaninu nakrájejte na středně velké kousky a pět minut ji povařte ve vodě. Propláchněte studenou vodou a vysušte papírovým ubrouskem. Na pánvi slaninu lehce osmahněte a poté ji vyskládejte na dno pečicí formy.

V míse důkladně rozšlehejte vejce, smetanu a koření. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte. Směs nalijte do korpusu a nahoru položte kousky másla.

Pečte v troubě předehřáté ná 190°C asi 25-30 minut nebo tak dlouho, dokud quiche nenaskočí a pěkně neznědne.

Mě quiche nejvíc chutná studený, ale vy si ho můžete vychutnat i za tepla ! :)


Přeji dobrou chuť ! ♥



Žádné komentáře:

Okomentovat