QUICHE LORRAINE
December 28, 2015
-
Já nevím jak Vy, ale já quiche miluju. Baví mě, že můžu kombinovat různé druhy přísad a náplní a pokaždé je to dobrý :) Rozhodla jsem se s Vámi podělit o recept na quiche, který byl mým prvním a zároveň je to největší klasika mezi všemi - Quiche Lorraine podle úžasné Julie Child, která je mým velkým vzorem. A navíc, křehké těsto podle Juliina receptu je nejvíc - neznám jiné těsto, se kterým by se mi tak skvěle pracovalo, jako je právě toto. Rozhodně tento recept vyzkoušejte, quiche se dá jíst v kteroukoliv denní dobu - ke snídani, ke sváče v práci, k obědu, k véče...prostě pořád :)
Na křehké koláčové těsto (neboli Pâte Brisée) potřebujete:
280g hladké mouky
170g vychlazeného másla rozkrájeného na zhruba centimetrové kousky
60g vychlazeného rostlinného tuku
slabá polovina šálku ledové vody, podle potřeby o pár kapek více
Na náplň potřebujete:
120g libové slaniny (cca 8 plátků)
1 litr vody
částečně upečený korpus z křehkého těsta (viz. níže)
3 vejce
210 ml smetany ke šlehání (33%)
1/2 lžičky soli
špetku pepře
špetku muškátového oříšku
1 až 2 lžíce másla nakrájeného na menší kousky (asi o velikosti hrášku)
Postup:
Mouku, sůl, cukr, máslo a rostlinný tuk vložte do mísy. Mouku a tuk špičkami prstů rychle promíchejte a hněťte tak dlouho, dokud se tuk nerozmělní do velikosti ovesných vloček. Hnětení není třeba v této fázi zbytečně prodlužovat, neboť tuk se dále rozmělní později.
Přidejte vodu a těsto rychle jednou rukou hněťte - nejlépe prsty sevřenými do tvaru šálku. Z těsta vytvořte pravidelnou kouli a pokračujte s frezáží..
Těsto položte na lehce pomoučený vál a hranou dlaně těsto po malých částech hněťte - pravidelnými pohyby od sebe ho tlačte po válu. Tímto způsobem se dokonale spojí tuk s moukou a těsto je připravené k dalšímu použití.
Pomocí stěrky těsto znovu vytvarujte do hladké nepravidelné koule. Zabalte do alobalu a nechte přibližně hodinu odpočívat v ledničce.
Vzhledem k tomu, že křehké těsto má v sobě hodně másla, je důležité, aby jste ho váleli co nejrychleji, aby se máslo nerozehřálo a nezměklo. Těsto položte na mírně pomoučený vál a vyválejte ho. Mělo by být silné zhruba 3mm a placka by měla být přibližně o pět centimetrů větší než plech.
Formu na quiche vymažte máslo nebo vyložte pečicím papírem a těsto do ní přendejte, okrajte zamačkejte.
Při přípravě quiche se těsto nejdříve předpéká - proto ho vložte do trouby vyhřáte na 200°C na cca 8-9 min a poté vyjměte z trouby. Aby se Vám těsto nenafukovalo, je dobré ho zatížit třeba fazolema :).
Nyní si připravte náplň:
Slaninu nakrájejte na středně velké kousky a pět minut ji povařte ve vodě. Propláchněte studenou vodou a vysušte papírovým ubrouskem. Na pánvi slaninu lehce osmahněte a poté ji vyskládejte na dno pečicí formy.
V míse důkladně rozšlehejte vejce, smetanu a koření. Ochutnejte a podle potřeby dochuťte. Směs nalijte do korpusu a nahoru položte kousky másla.
Pečte v troubě předehřáté ná 190°C asi 25-30 minut nebo tak dlouho, dokud quiche nenaskočí a pěkně neznědne.
Mě quiche nejvíc chutná studený, ale vy si ho můžete vychutnat i za tepla ! :)
Přeji dobrou chuť ! ♥
YOU MIGHT ALSO LIKE
About Me

Taylor Wong
Architecture Designer
The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More
Popular Posts
-
Když se řekne Fish&Chips, každému se jistě vybaví Velká ...
Žádné komentáře:
Okomentovat