HUMMINGBIRD CAKE (DORT KOLIBŘÍK)


Ještě donedávna jsem neměla ani tušení, že dort s takovým názvem existuje. Nebýt Výzvy pro odvážné časopisu Gurmet, tak bych se to možná nedozvěděla nikdy. Rozhodla jsem se Výzvy zúčastnit, protože suroviny, které jsou obsažené v dortu, tvoří neodolatelnou kombinaci a už při čtení receptu mi bylo jasné, že musí být výborný! A nemýlila jsem se.

Dort se poprvé objevil v 60. letech na Jamajce a jeho původní název byl "Doctor Bird Cake", takže musím uznat, že přejmenování na Hummingbird cake byl lepší nápad :) Jméno si prý vysloužil díky své šťavnaté chuti, která připomíná nektar, kterým se živí kolibříci.




Budete potřebovat:

Na korpus:

520g hladké mouky,
600g banánů,
200g pekanových ořechů,
338g ananasového kompotu /počítá se bez nálevu,
60g strouhaného kokosu,
5 velkých vajec,
270ml řepkového oleje,
570g cukru krystal (nezalekněte se toho množství, v dortu to není znát)
9g jedlé sody,
1 lžička soli,
2 lžičky skořice,
3 lžičky vanilkového extraktu,
máslo na vymazání formy

Na krém:

800g krémového sýra (Philadelphie, Lučina, Buko, Gervais, Palouček)
150g moučkového cukru,
šťáva z půlky citronu


Postup:

Troubu předehřejte na 180°C a formu o průměru 20cm si vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Na plech vyložený pečicím papírem nasypte pekanové ořechy a dejte je péct přibližně na 8 minut, dokud se z nich nezačne uvolňovat vůně. Poté je nechte vychladnout a nasekejte je nahrubo.

Ananas pokrájejte na malé kousky a banány rozmačkejte pomocí vidličky.
V míse smíchejte mouku, kokos, cukr, sodu, sůl a skořici. Přidejte 150g pekanových ořechů a promíchejte. V druhé míse smíchejte vejce, olej, vanilkový extrakt, ananas a banány.

Protože určitě vlastníte jen jednu formu o průměru 20 cm stejně jako já, budete muset korpus upéci postupně natřikrát. Proto si směs suchých ingrediencí rozdělte na tři stejné díly a stejně tak i směs z mokrých ingrediencí. Promíchejte první várku suchých a mokrých ingrediencí a dejte péct do trouby přibližně na 40 minut. Po upečení prvního korpusu to samé opakujte i se zbylými ingrediencemi a dopečete další dva korpusy.

Krémový sýr prošlehejte společně s cukrem a citronovou šťávou. Vrchní části všech vychladlých korpusů potřete krémem a sestavte z nich dort. Vrchní korpus také potřete krémem a ozdobte zbytkem ořechů (pokud někdo budete číst recept špatně jako já, tak použijete celých 200g pekanových ořechů do korpusů, a nezbyde Vám nic na ozdobu, v tom případě použijte třeba vlašské ořechy, nebo cokoliv jiného co si myslíte, že bude vhodné).

Dort je opravdu mooc dobrý a krásně vláčný a šťavnatý!

Přeju dobrou chuť! ♥


Žádné komentáře:

Okomentovat