HUMMINGBIRD CAKE (DORT KOLIBŘÍK)
Ještě donedávna jsem neměla ani tušení, že dort s takovým názvem existuje. Nebýt Výzvy pro odvážné časopisu Gurmet, tak bych se to možná nedozvěděla nikdy. Rozhodla jsem se Výzvy zúčastnit, protože suroviny, které jsou obsažené v dortu, tvoří neodolatelnou kombinaci a už při čtení receptu mi bylo jasné, že musí být výborný! A nemýlila jsem se.
Dort se poprvé objevil v 60. letech na Jamajce a jeho původní název byl "Doctor Bird Cake", takže musím uznat, že přejmenování na Hummingbird cake byl lepší nápad :) Jméno si prý vysloužil díky své šťavnaté chuti, která připomíná nektar, kterým se živí kolibříci.
Budete potřebovat:
Na korpus:
520g hladké mouky,
600g banánů,
200g pekanových ořechů,
338g ananasového kompotu /počítá se bez nálevu,
60g strouhaného kokosu,
5 velkých vajec,
270ml řepkového oleje,
570g cukru krystal (nezalekněte se toho množství, v dortu to není znát)
9g jedlé sody,
1 lžička soli,
2 lžičky skořice,
3 lžičky vanilkového extraktu,
máslo na vymazání formy
Na krém:
800g krémového sýra (Philadelphie, Lučina, Buko, Gervais, Palouček)
150g moučkového cukru,
šťáva z půlky citronu
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a formu o průměru 20cm si vymažte máslem a vysypte hrubou moukou.
Na plech vyložený pečicím papírem nasypte pekanové ořechy a dejte je péct přibližně na 8 minut, dokud se z nich nezačne uvolňovat vůně. Poté je nechte vychladnout a nasekejte je nahrubo.
Ananas pokrájejte na malé kousky a banány rozmačkejte pomocí vidličky.
V míse smíchejte mouku, kokos, cukr, sodu, sůl a skořici. Přidejte 150g pekanových ořechů a promíchejte. V druhé míse smíchejte vejce, olej, vanilkový extrakt, ananas a banány.
Protože určitě vlastníte jen jednu formu o průměru 20 cm stejně jako já, budete muset korpus upéci postupně natřikrát. Proto si směs suchých ingrediencí rozdělte na tři stejné díly a stejně tak i směs z mokrých ingrediencí. Promíchejte první várku suchých a mokrých ingrediencí a dejte péct do trouby přibližně na 40 minut. Po upečení prvního korpusu to samé opakujte i se zbylými ingrediencemi a dopečete další dva korpusy.
Krémový sýr prošlehejte společně s cukrem a citronovou šťávou. Vrchní části všech vychladlých korpusů potřete krémem a sestavte z nich dort. Vrchní korpus také potřete krémem a ozdobte zbytkem ořechů (pokud někdo budete číst recept špatně jako já, tak použijete celých 200g pekanových ořechů do korpusů, a nezbyde Vám nic na ozdobu, v tom případě použijte třeba vlašské ořechy, nebo cokoliv jiného co si myslíte, že bude vhodné).
Dort je opravdu mooc dobrý a krásně vláčný a šťavnatý!
Přeju dobrou chuť! ♥
About Me
Taylor Wong
Architecture Designer
The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More
Popular Posts
-
Ještě donedávna jsem neměla ani tušení, že dort s takovým názvem existuje. Nebýt Výzvy pro odvážné časopisu Gurmet, tak bych se to možná ...
-
Vsadím se, že všichni znáte Quritto z KFC, což je vlastně quesadilla, kterou si přejmenovali na quritto. Já se snažím vyhýbat se všem f...
-
Když se řekne Fish&Chips, každému se jistě vybaví Velká Británie. Myslím, že každý, kdo tuto zemi navštívil, jistě ochutnal i tuto sl...
Žádné komentáře:
Okomentovat