Čokoládový koláč s karamelizovanými banány a rozinkami




Tento koláč je neuvěřitelně dobrý, sladký a jeden z mých nejoblíbenějších. Recept jsem si vypůjčila z kuchařky od Pierra Herme, akorát jsem si trochu poupravila těsto podle sebe. Ten, kdo miluje čokoládu v kombinaci s banány, si zajisté zamiluje i tenhle koláč.




Potřebujete:

Na těsto:
• 250g hladké mouky
• 100g moučkového cukru
• 100g změklého másla
• špetku soli
• 2 vejce

Na rozinky a karamelizované banány:
• 125g rozinek
• 45 ml tmavého rumu
• 45 ml vody
• 2 banány
• šťávu z půlky citronu
• 1/2 malé červené chilli papričky
• 4 lžíce krupicového cukru
• špetku čerstvého černého pepře

Na čokoládovou ganache:
• 140g hořké čokolády (alespoň 60%)
• 113g másla
• 1 vejce
• 3 žloutky
• 2 lžíce moučkového cukru




Postup:

Nejpreve si musíme připravit rozinky a karamelizované banány - v pánvičce nebo malém kastrůlku smíchejte rozinky, rum a vodu a vařte asi 2 minuty. Poté pánvičku sundejte z plotny a nechte odpočívat alespoň 2 hodiny, aby se rozinky co nejvíce nasákly.
Banány nakrájejte na 1cm silné plátky a pokapejte je citronovou šťávou.
Na pánvičce rozpusťe máslo, do kterého jste položili chilli papričku. Až máslo začne bublat, chilli papričku vyndejte pryč, přidejte plátky banánů a posypte cukrem. Banány opékejte, dokud nejsou krásně zlatavě hnědé z každé strany. Přidejte černý pepř a ještě tak minutky je z každé strany opékejte. Poté vyjměte z pánve a odložte stranou.

Nyní si připravíme těsto. V míse smíchejte mouku a cukr, poté přidejte změklé máslo pokrájené na menší kousky a vytvořte těsto, které bude mít konzistenci asi jako drobenka. Přidejte vejce a rukama vytvořte kompaktní těsto.
Těsto nechte 1-2 hod. odpočívat v lednici, poté ho vyndejte a pomocí válečku vyválejte na 3mm silný plát. Tím vyložte vymazanou koláčovou formu. Já se snažím přebytky těsta vždy "ušťouchat" do vnějších okrajů, aby byly silnější. Spodek propíchejte vidličkou a nechte ještě chvíli (alespoň 20-30 minut) odpočívat.
Troubu si předehřejte na 190°C. Pečte přibližně 15-20 minut, poté teplotu snižte na 180°C a pečte dalších 5 minut, nebo dokud těsto není krásně zlatavé. Vyjměte z trouby a nechte pozvolna vychladnout.

Na upečený koláčový korpus rozprostřete zkaramelizované banány a rozinky nasáklé v rumu.

Čokoládová ganache:
V jednom kastrůlku rozejřejte máslo a zvlášť v druhém čokoládu. Nechte vychladnout, ale ne úplně.
V míse spolu mixujte vejce, žloutky a cukr, ale buďte opatrní, aby v těstě nebylo moc vzduchových bublin. Do této směsi nejprve vmíchejte lehce vychladlou čokoládu a až se vše krásně spojí, vmíchejte i máslo. Touto čokoládovou ganache přelijte celý koláč a dejte na přesně 11 minut znovu péct do trouby vyhřáté na 190°C.
Po vyjmutí z trouby bude koláč stále trochu jako želé, ale to vůbec nevadí, tak to má být ! :)

Koláč je skvělý jak teplý (pozor, ne horký!), tak i za studena.

Přeji dobrou chuť !



Žádné komentáře:

Okomentovat