Piña Colada řezy




Ráda bych se s Vámi podělila o sice trošku pracnější, ale zato výborné, netradiční a svěží řezy. Jsou známé také jako "tres leches" nebo "třímléčné". Na internetu jsem pátrala kde tento dezert vznikl, ale odpovědi se různě liší. Nejvíce známý je v latinské Americe, já jsem se ovšem rozhodla věřit jednomu zdroji, který uvádí, že má původ v Miami, konkrétně v restauraci "Los Ranchos" - tuto skutečnost uvádí ve své knize "Gran Cocina Latina - The Food of Latin America" šéfkuchař a spisovatel Maricel E. Presilla.
Předem upozorňuji, že recept níže, není originální recept na "tres leches", ale na moje Pina Colada řezy.





Potřebujete:

Na piškot:
• 180g polohrubé mouky
• 1 lžíce prášku do pečiva
• 1/2 lžičky soli
• 6 vajec (žloutky oddělit od bílků)
• 200g krupicového cukru
• 120 ml neslazeného kokosového mléka
• 1 lžičku vanilkového extraktu
• 1 lžíci rumu
• 240g ananasu pokrájeného na menší kostičky

Na polevu:
• 240 ml neslazeného kokosového mléka
• 240 ml kondenzovaného mléka
• 1 lžička vanilkového extraktu
• 1 lžíce rumu

Na smetanový toping:
• 355 ml 33% smetany ke šlehání (+ ztužovač kdo si nebude jistý)

Na ozdobu:
• Kokos (plátkový/strouhaný), kousky ananasu



Postup:

Nejprve si upečeme piškot. Troubu předehřejte na 180°C. Připravte si pekáč o velikosti cca 23x33cm ( to je velikost mého pekáče a jak vysoký piškot je, můžete vidět na fotce). Budete potřebovat dvě mísy. V první si smíchejte mouku, prášek do pečiva a sůl. V druhé mixujte žloutky s cukrem přibližně 5 minut. Poté k nim přimíchejte kokosové mléko, vanilkový extrakt a rum. Do této hmoty po částech vmíchejte mouku s práškem do pečiva a se solí. Bílky vyšlehejte dotuha a také je jemně vmíchejte do těsta. Nakonec přisypte ananas pokrájený na malé kousky. Těsto nalijte do vymazaného a vysypaného plechu a pečte přibližně 30 minut. Po upečení nechte úplně vychladnout.

Na polevu si smíchejte kokosové mléko, kondenzované mléko, vanilkový extrakt a rum. Do vychladlého piškotu propíchejte vidličkou dírky po celé jeho ploše. Piškot přelijte připravenou polevou a nechte odpočívat v lednici minimálně 3 hodiny (nejlépe však přes noc), aby se krásně nasáknul.

Po vychladnutí si připravte dobře vychlazenou smetanu a vyšlehejte ji dotuha. Poté ji rozetřete po celém piškotu.
Na ozdobu můžete použít jako já kokos, ananas, nebo popusťe uzdu své fantazii :-)
Budu ráda za jakékoliv komentáře, rady, dotazy a připomínky.


Dobrou chuť !

Žádné komentáře:

Okomentovat