Jahodový cheesecake



O víkendu jsem se rozhodla upéct můj oblíbený cheesecake. Původně jsem chtěla udělat spodní krustu z Oreo sušenek, ale když jsem kráčela obchodem a v regále minula čokoládové koka sušenky od Opavie, bylo mi jasné, že Oreo ještě počká.
Pokud se rozhodnete péct cheesecake pro návštěvu nebo na oslavu, rozhodně ho pečte alespoň s jednodenním předstihem. Celý pečící proces se nesmí zanedbat, je potřeba dodržovat všechny kroky uvedené v postupu. 
Ve výsledku se můžete těšit na ten nejlepší cheesecake (nebo alespoň jeden z nejlepšich) který jste kdy ochutnali!
Potřebujete:

Na krustu:
2 balení Opavia koka sušenek (2x180g)
100 g rozehřátého másla

Na cheesecake:
500 g Philadelphie nebo Lučiny
250 g tvarohu (pozor!!!ne ve vaničce, ale v obalu!)
1 zakysaná smetana (250g)
200 g moučkového cukru (nebo podle chuti)
3 lžíce polohrubé mouky
1/4 lžičky soli
4 velká vejce
2 žloutky
1 lžička vanilkového extraktu

Na jahodovou vrstvu:
250 g mražených jahod
cca 500 g čerstvých jahod
3-4 lžíce vody
2 lžíce cukru
1 lžička kukuřičného škrobu

- rozpis je na menší dortovou formu o průměru +- 20cm





Postup:

Troubu předehřejte na 160°C. Koka sušenky rozdrťte v sáčku třeba pomocí kuchyňského válečku a smíchejte s rozpuštěným máslem. Tuto sušenkovo máslovou hmotu umačkejte na dno dortové formy vymazané máslem či vyložené pečicím papírem. 

Ve velké míse mixujte při nízkých otáčkách dohromady Philadelphii (Lučinu), cukr, mouku a sůl dohladka. Přidejte jedno po druhém celá vejce a žloutky. Přimíchejte vanilkový extrakt, tvaroh a zakysanou smetanu. 
Hmotu přelijte do formy ve které již máte připravenou krustu. Teď přichází důležitá část pečení - formu důkladně obalte v hliníkové folii tak, aby se voda nedostala dovnitř, jelikož cheesecake budeme péct ve vodní lázni! Já to dělám tak, že do velkého hlubšího pekáče naleju vroucí vodu, umístím zde formu s připraveným cheesecakem a dám péct. Pečte asi 70-80 minut, dokud povrch nebude lehce zlatavý. Po dopečení formu vyjměte z vodní lázně a nechte vychladnout při pokojové teplotě. Já formu po vyndání zabalím do utěrky a nechám minimálně 3 hodiny postupně vychladnout (pokud nespěcháte, je nejlepší přes noc). 

Po vychladnutí si můžeme začít připravovat jahodovou vrtvu. Tyčovým mixérem rozmixujte mražené jahody. Vznikne vám pyré, které ještě proceďtě přes síto do malého kastrůlku. Přidejte 3-4 lžíce vody. Smíchejte cukr a kukuřičný škrob a přidejte k jahodovému pyré. Vše teď přiveďte k varu a míchejte, dokud hmota nezhoustne. Poté odložte stranou a nechte vychladnout na pokojovou teplotu.

Povrch cheesecaku ozdobte jahodami, food styling je jen a jen na vás :D a přelijte připraveným jahodovým pyré. Poté dejte chladit na pár hodin do lednice.

Dobrou chuť!



Žádné komentáře:

Okomentovat