Rebarborový "upside down" cake
Reveň kadeřavá aneb rebarbora...
Je to jedna z mých oblíbených surovin a tak by bylo nadmíru divné, kdyby se tu neobjevil ani jeden recept. Ačkoliv je rebarbora plevel a zelenina zároveň, nejvíce lidí jí používá jako ovoce. Pochází z Asie, konkrétně z Tibetu a tradovalo se, že má léčivé účinky. Asi největšími konzumenty rebarbory na světě jsou Angličané, kteří dokonce pořádají i různé rebarborové slavnosti a festivaly. Lidové pranostiky říkají, že by se rebarbora měla konzumovat pouze do 21. června, tedy do Sv. Jana, protože později už rostlina produkuje příliš mnoho kyseliny citronové než je zdrávo :)
Potřebujete:
Na drobenku:
60 g změklého másla
65 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
špetka soli
Na koláč:
170 g změklého másla
450 g rebarbory
350 g krupicového cukru
190 g hladké mouky
1 1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
1 lžíce šťávy z pomeranče
2 velká vejce
1 kelímek zakysané smetany
Postup:
Troubu předehřejte na 180°C a vyšší koláčovou (nebo dortovou) formu si vymažte máslem.
Smíchejte všechny ingredience na drobenku, dokud vám nevznikne vláčná hrudkovitá hmota.
Na dno vymazané formy nakrájejte oříšky másla po celém dně. Rebarboru nakrájenou na kousky smíchejte se 150 g cukru, nechte asi 5 minut odpočívat, poté znovu promíchejte a rozprostřete po dně formy.
V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, a sůl. Zbývající máslo a cukr mixujte dohromady, po chvíli přidejte pomerančovou kůru a šťávu. Přidejte vajíčka a mixujte tak dlouho, dokud vám nevznikne těsto jemné konzistence. Pomalu přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, společně se zakysanou smetanou. Těsto nalijte do formy kde máte již vyskládanou rebarboru.
Nakonec posypte připravenou drobenkou a vložte do trouby na 50-60 minut. Po upečení nechte vychladnout.
Přeji dobrou chuť !
About Me
Taylor Wong
Architecture Designer
The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More
Popular Posts
-
Ještě donedávna jsem neměla ani tušení, že dort s takovým názvem existuje. Nebýt Výzvy pro odvážné časopisu Gurmet, tak bych se to možná ...
-
Vsadím se, že všichni znáte Quritto z KFC, což je vlastně quesadilla, kterou si přejmenovali na quritto. Já se snažím vyhýbat se všem f...
-
Když se řekne Fish&Chips, každému se jistě vybaví Velká Británie. Myslím, že každý, kdo tuto zemi navštívil, jistě ochutnal i tuto sl...
Žádné komentáře:
Okomentovat