Rebarborový "upside down" cake


Reveň kadeřavá aneb rebarbora...

Je to jedna z mých oblíbených surovin a tak by bylo nadmíru divné, kdyby se tu neobjevil ani jeden recept. Ačkoliv je rebarbora plevel a zelenina zároveň, nejvíce lidí jí používá jako ovoce. Pochází z Asie, konkrétně z Tibetu a tradovalo se, že má léčivé účinky. Asi největšími konzumenty rebarbory na světě jsou Angličané, kteří dokonce pořádají i různé rebarborové slavnosti a festivaly. Lidové pranostiky říkají, že by se rebarbora měla konzumovat pouze do 21. června, tedy do Sv. Jana, protože později už rostlina produkuje příliš mnoho kyseliny citronové než je zdrávo :)




Potřebujete:

Na drobenku:
60 g změklého másla
65 g hladké mouky
50 g krupicového cukru
špetka soli

Na koláč:
170 g změklého másla
450 g rebarbory
350 g krupicového cukru
190 g hladké mouky
1 1/2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
1/2 lžičky nastrouhané pomerančové kůry
1 lžíce šťávy z pomeranče
2 velká vejce
1 kelímek zakysané smetany





Postup:

Troubu předehřejte na 180°C a vyšší koláčovou (nebo dortovou) formu si vymažte máslem.
Smíchejte všechny ingredience na drobenku, dokud vám nevznikne vláčná hrudkovitá hmota.

Na dno vymazané formy nakrájejte oříšky másla po celém dně. Rebarboru nakrájenou na kousky smíchejte se 150 g cukru, nechte asi 5 minut odpočívat, poté znovu promíchejte a rozprostřete po dně formy.

V míse smíchejte mouku, prášek do pečiva, a sůl. Zbývající máslo a cukr mixujte dohromady, po chvíli přidejte pomerančovou kůru a šťávu. Přidejte vajíčka a mixujte tak dlouho, dokud vám nevznikne těsto jemné konzistence. Pomalu přisypávejte mouku smíchanou s práškem do pečiva a solí, společně se zakysanou smetanou. Těsto nalijte do formy kde máte již vyskládanou rebarboru.

Nakonec posypte připravenou drobenkou a vložte do trouby na 50-60 minut. Po upečení nechte vychladnout.


Přeji dobrou chuť !


Žádné komentáře:

Okomentovat