Blumový koláč s ricottou a skořicovou drobenkou


Hned jak se v obchodě objevily první blumy, běžela jsem je koupit. Věděla jsem, že musím upéct jeden z mých nejoblíbenějších koláčů, který jsem kdysi okoukala na blogu u Maryny a od té doby ho peču. Většina z Vás jistě její blog zná a těm, kdo ho neznají, doporučuji jeho návštěvu.




Na skořicové těsto potřebujete:

100g vychlazeného másla,
200g hladké mouky,
50g moučkového cukru,
1 žloutek,
2 lžíce smetany,
1 lžička mleté skořice,
špetka soli


Mouku promíchejte s cukrem, skořicí a solí, přidejte na malé kousky nakrájené máslo, žloutek, smetanu a velmi krátce vypracujte hutné těsto (pracujte rychle, aby se máslo příliš nerozpustilo), Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho alespoň 2 hodiny odpočívat v ledničce. Vychladlé těsto rozválejte a vložte do obdélníkové formy o rozměrech cca 30*20 cm tak, aby pokrývalo i boky formy. Těsto na dně formy propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír a nasypte zátěž (např. fazole), aby těsto při pečení "nevyběhlo". Pečte 15 min. v troubě předehráté na 180°C s ventilátorem.


 Na blumovo-ricottovou náplň potřebujete:

700g blum (nebo švestek),
250g ricotty,
2 vejce,
50g moučkového cukru,
10g vanilkového cukru,
80g smetany,
2 lžíce kukuřičného škrobu


Blumy rozkrájejte na poloviny a vypeckujte. Ricottu rozmíchejte se smetanou, cukry, vejci a škrobem.
Z předpečeného korpusu odstraňte papír se zátěží a nalijte na něj ricottovou náplň, na ni položte blumy řezem nahoru (je to z důvodu aby náplň nezkysla).


Na skořicovou drobenku potřebujete:

80g pšeničné celozrnné mouky,
80g moučkového cukru,
80g másla,
2 lžičky mleté skořice


Máslo rozpusťte. Mouku s cukrem a skořicí promíchejte v míste a přilijte k nim máslo, prohněťte tak, aby vznikla drobenka, kterou následně posypete vršek koláče.  Pečte 40 min. v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem.
Před podáváním posypte moučkovým cukrem.


I přesto, že tento recept není můj, Vám přeji dobrou chuť a ještě jednou přidávám odkaz na úžasný blog, kde mimo tohoto koláče najdete spoustu dalších skvělých receptů ♥ Laskominy od Maryny


J.

Žádné komentáře:

Okomentovat