Blumový koláč s ricottou a skořicovou drobenkou
Hned jak se v obchodě objevily první blumy, běžela jsem je koupit. Věděla jsem, že musím upéct jeden z mých nejoblíbenějších koláčů, který jsem kdysi okoukala na blogu u Maryny a od té doby ho peču. Většina z Vás jistě její blog zná a těm, kdo ho neznají, doporučuji jeho návštěvu.
Na skořicové těsto potřebujete:
100g vychlazeného másla,
200g hladké mouky,
50g moučkového cukru,
1 žloutek,
2 lžíce smetany,
1 lžička mleté skořice,
špetka soli
Mouku promíchejte s cukrem, skořicí a solí, přidejte na malé kousky nakrájené máslo, žloutek, smetanu a velmi krátce vypracujte hutné těsto (pracujte rychle, aby se máslo příliš nerozpustilo), Těsto zabalte do potravinové fólie a nechte ho alespoň 2 hodiny odpočívat v ledničce. Vychladlé těsto rozválejte a vložte do obdélníkové formy o rozměrech cca 30*20 cm tak, aby pokrývalo i boky formy. Těsto na dně formy propíchejte vidličkou, položte na něj pečicí papír a nasypte zátěž (např. fazole), aby těsto při pečení "nevyběhlo". Pečte 15 min. v troubě předehráté na 180°C s ventilátorem.
Na blumovo-ricottovou náplň potřebujete:
700g blum (nebo švestek),
250g ricotty,
2 vejce,
50g moučkového cukru,
10g vanilkového cukru,
80g smetany,
2 lžíce kukuřičného škrobu
Blumy rozkrájejte na poloviny a vypeckujte. Ricottu rozmíchejte se smetanou, cukry, vejci a škrobem.
Z předpečeného korpusu odstraňte papír se zátěží a nalijte na něj ricottovou náplň, na ni položte blumy řezem nahoru (je to z důvodu aby náplň nezkysla).
Na skořicovou drobenku potřebujete:
80g pšeničné celozrnné mouky,
80g moučkového cukru,
80g másla,
2 lžičky mleté skořice
Máslo rozpusťte. Mouku s cukrem a skořicí promíchejte v míste a přilijte k nim máslo, prohněťte tak, aby vznikla drobenka, kterou následně posypete vršek koláče. Pečte 40 min. v troubě vyhřáté na 180°C s ventilátorem.
Před podáváním posypte moučkovým cukrem.
I přesto, že tento recept není můj, Vám přeji dobrou chuť a ještě jednou přidávám odkaz na úžasný blog, kde mimo tohoto koláče najdete spoustu dalších skvělých receptů ♥ Laskominy od Maryny
J.
About Me
Taylor Wong
Architecture Designer
The Japanese call it Hanakotoba, and King Charles II brought it to Sweden from Persia in the 17th century. Read More
Popular Posts
-
Vsadím se, že všichni znáte Quritto z KFC, což je vlastně quesadilla, kterou si přejmenovali na quritto. Já se snažím vyhýbat se všem f...
-
Ještě donedávna jsem neměla ani tušení, že dort s takovým názvem existuje. Nebýt Výzvy pro odvážné časopisu Gurmet, tak bych se to možná ...
-
Když se řekne Fish&Chips, každému se jistě vybaví Velká Británie. Myslím, že každý, kdo tuto zemi navštívil, jistě ochutnal i tuto sl...
Žádné komentáře:
Okomentovat