Buchty a povidla


Jojo, já vím, že troufnout babiččiny buchty je velká a málokdy úspěšně zdolaná challenge, ale proč se o to alespoň nepokusit, že? Já se o to pokouším, a myslím si že celkem úspěšně od doby, kdy vyšla kuchařka od Romana Vaňka Poklady klasické české kuchyně. Jeho recept na buchty je tak svělý, že jsem už nikdy žádný jiný nezkoušela. Pokud se i Vy chcete blejsknout před Vaší babičkou (a ne jen před ní), jaký umíte skvělý buchty, tak s tímhle receptem to půjde samo.






Na buchty potřebujete:

500g hladké mouky,
250ml mléka,
2 vejce,
šp. soli,
50g másla,
1/2 kostky droždí,
150g krupicového cukru,
sádlo na potření buchet,
1 lžíci másla a 1 lžíci tuzemáčku na potření hotových buchet,
moučkový cukr na posypání


Mléko rozdělíme do dvou kastrůlků a oba lehce zahřejeme. V jednom kastrůlku rozpustíme máslo a do druhého dáme trochu cukru, rozdrobíme droždí a necháme vzejít kvásek.
Do mísy nasypeme hladkou mouku, rozmícháme do ní špetku soli, přidáme zbytek cukru, rozklepneme vejce a přilijeme ohřáté mléko s máslem a kvásek. Vše vypracujeme v hladké těsto, poprášíme moukou, a necháme na teplém místě vykynout, dokud neznásobí svůj objem. Z vykynutého těsta vyválíme na pomoučeném vále asi centimetr silný plát a hrnečkem vykrájíme kolečka, která budeme plnit. Doprostřed každého dílu položíme asi lžičku náplně, okraje těsta přehneme přes náplň a prsty stiskneme pevně k sobě. V dlani ještě uválíme do kuličky. Spojem položíme buchty dolů.
Pekáč vymažeme rozpuštěným sádlem a postupně do něj skládáme buchty jednu vedle druhé, každou vždycky důkladně ze všech stran ještě pomažeme sádlem. Na závěr potřeme zbylým sádlem i povrch všech buchet. Pečeme v troubě předehřáté na 160°C asi 25 minut dozlatova.
V rendlíku zpěníme máslo s rumem a ještě v pekáčku upečené horké buchty pomažeme. Na talíři pak posypeme moučkovým cukrem.



Na povidlovou náplň potřebujete:

kelímek švestkových povidel (nejlépe domácích),
1 lžíci tuzemáčku ( já dávám i víc),
lžičku skořice,
moučkový cukr dle chuti


Všechny suroviny na náplň důkladně promícháme.



Dobrou chuť! ♥


J.


Žádné komentáře:

Okomentovat