Churros


Podzim se už pomalu hlásí o slovo a já začínám přepínat své chuťové buňky na jinou vlnu. Znáte to - v létě se vám při představě konzumace některých jídel doslova ježí chlupy, kdežto s příchodem podzimu a zimy je vidina hutnějších, zemitějších a ano, i tučnějších jídel, doslova hřejivá (o pocitu, který máte následně po jejich konzumaci se můžeme pobavit příště :-D ).
Já třeba už od rána nemyslím na nic jiného, než na churros. Vstávání do deštivého pochmurného dne, teploty asi o 15°nižší než před pár dny a vidina celého dne stráveného v práci...tak přesně v tenhle moment mám sto chutí zavrtat se zpátky pod deku, vzít si knížku a k tomu něco přikusovat...třeba churros.... 
Asi většina z Vás o nich slyšela nebo je dokonce ochutnala. Jsou to vlastně takové odpalované koblížky, které ovšem nemají tvar koblížků, smaží se v moři oleje dozlatova a obalují se ve skořicovém cukru. Ne, že by nebyly samy o sobě moc dobré, ale namáčené v hořké čokoládě jsou fantastické. Jistě, existuje i spousta dalších dipů, ale pro mě je na plné čáře vítěz ten nejobyčejnější, čokoládový.
Jejich příprava je opravdu hračka a v zemích, odkud pochází, což je Španělsko a latinskoamerické země, jsou vyhlášenou streetovou pochoutkou. Rozhodně tu nechci pět ódy na churros, ale pravdou je, že jsou silně návykové a to nemluvím o tom, když jsou ještě teplé!

Budete potřebovat jen pár ingrediencí a příprava vám zabere maximálně hoďku včetně konzumace :-)

Na těsto:

75g másla,
250 ml vody,
1/4 lžičky soli,
140g hladké mouky,
3 vejce,
slunečnicový olej

Na obalení:

2 lžíce krupicového cukru,
1 lžíce vanilkového cukru,
1 vrchovatá lžička skořice

Na čokoládový dip:

200g tmavé hořké čokolády,
200 ml 33% smetany,
2 lžíce javorového sirupu (nemusí být)



Postup:

Máslo nechte rozpustit v kastrůlku, přilijte k němu vodu a přiveďte k varu. Přisypte sůl smíchanou s moukou a míchejte, dokud se všechny ingredience nespojí. Těsto se musí přestat lepit na strany kastrůlku a začne se z něj tvořit koule. V tomto momentě kastrůlek odstavte z plotny. Přidejte vejce a znovu míchejte, dokud se vše opět nespojí v krásné hladké těsto. Připravte si zdobicí sáček s hvězdicovitým nástavcem.
Do většího kastrůlku nalijte cca 0,5l oleje a nechte ho rozpálit. Zdobicí sáček plníme připraveným těstem, které následně vstřikujeme do rozpáleného oleje. Já ty tvary moc neřeším, někdy mám rovnou čáru, někdy esíčko, jindy úplně hybridní tvar..jde hlavně o chuť, ne? :-)
Churros smažte z každé strany asi minutku, poté nechte na kuchyňském ubrousku chvíli odkapat a obalujte ve skořicovém cukru, který jste si připravili smícháním všech ingrediencí :)
Čokoládový dip připravíte během chvilky: smetanu a čokoládu rozpusťte v rendlíku, přidejte javorový sirup a míchejte, dokud vám nevznikne hustší omáčkovitá konzistence.

Přeji dobrou chuť a budu moc ráda, když recept vyzkoušíte a do komentářů napíšete následný feedback :)


J. ♥



Žádné komentáře:

Okomentovat