BALI - OSTROV BOHŮ - před odletem





"Bali je indonéský ostrov. Tvoří spolu s několika malými ostrovy jednu ze 33 indonéských provincií, hlavním a největším městem je půlmilionový Denpasar na jihu ostrova. Na Bali žije většina příslušníků indonéské hinduistické menšiny. Ostrov je také největší turistickou destinací v Indonésii, známou uměním tance, hudby, sochařstvím, malbami, výrobky z kůže a kovotepectvím." (Wikipedie)

O dovolené na Bali jsem snila už hodně dlouho. Proto, když jsme na podzim minulého roku začali polemizovat o tom, že to "prubneme" a pojedeme, neměla jsem od té doby v hlavě nic jiného, což mě značně omezovalo v běžném životě :-) Stále jsem brouzdala na internetu a internetových diskuzích, kde jsem hledala všelijaké informace od letenek a ubytování po nejlepší warungy (levné indonéské restaurace) v daných oblastech kde jsme měli bydlet. Letenky jsme nakonec koupili až první týden v lednu, protože jsem nevěděla, jak brzy stihnu zvládnout zkouškové ve škole. Odlet jsme naplánovali na 23. ledna s návratem 19. února, tedy celých 27 nocí. Tehdy jsem ještě netušila, jak moc mi tahle cesta dá.

A jak tedy probíhaly přípravy?


Jedna z prvních věcí, kterou jsme zjištovali, je očkování. To není na Bali povinné, ale rozhodně se doporučuje. Ohledně očkování jsem na internetu pročetla spoustu diskuzí a nakonec jsme se shodli, že pokud chceme jíst jídlo z ulice, mořské plody, ryby a pokud nechceme spát v luxusních hotelech a hodně cestovat napříč celým Bali, bude lepší se nechat naočkovat. Nechali jsme se tedy očkovat proti Žloutence A a břišnímu tyfu. Není to tak drahá záležitost a pokud jste registrovaní u VZP, proplatí Vám za každé z těchto očkování 500 kč zpět. Vzteklinu jsme si očkovat nenechali i přesto, že na Bali je spousta potulných psů. Další nebezpečí, které Vám na Bali hrozí, je horečka Dengue, kterou přenášejí komáři rodu Aedes Aegypti. Proti této horečce neexistuje očkování a proto nejlepší ochranou jsou repelenty. Nemá cenu vozit si na Bali české repelenty, protože tito komáři jsou vůči nim imunní. My jsme si po příletu koupili ještě na letišti místní repelent a ihned jsme se řádně nastříkali. Obecně platí, že tito komáři jsou nejaktivnější dvě hodiny po východu slunce a dvě hodiny před jeho západem. Také jsou aktivnější zejména v období dešťů a vyskytují se spíše ve velkých městech či hustě obydlených oblastech. Na internetu je o této horečcE spousta článků a diskuzí, takže pokud se chystáte na Bali nebo do jiné exotické země,doporučuji si o této horečce něco přečíst.

Měsíc není úplně krátká doba a pokud letíte s jednou krosnou na osobu jako my, chce to pořádně promyslet. Pro začátek bych chtěla zmínit asi nejužitečnější radu ohledně toho, co si s sebou nebrat - žádné svetry, bundy apod.!!! Zbytečně zabírají místo a věřte mi, že je nebudete potřebovat. Bohatě stačí, když si vezmete něco teplejšího do letadla, pokud Vám stejně jako mě vadí studená klimatizace. 

A co si tedy sbalit?
- vzdušné oblečení, šaty, sukně, vzdušné kraťasy (holky, zapomeňte na džínové kraťásky)
- plavky
- sluneční brýle a opalovací krém s vysokým UV faktorem
- žabky (nic jiného nosit nebudete a neberte si víc než jeden pár - pokud žabky zničíte, na trhu je koupíte nové za pár korun)
- pokud se chystáte vylézt sopku, tak i pohodlnou trekovou obuv
- pokud se rádi napijete a nechcete utratit své úspory za alkohol, který je na Bali opravdu drahý, tak i láhev něčeho tvrdého, my jsme si brali Havanu a slivovici :-D
- prášky, krém na štípance
- power banku
- navigaci 
- mezinárodní řidičák 
- pro holky: pokud víte, že to v termínu dovolené dostanete, sbalte si i tampony - na Bali je nikde neseženete a když už se vám to v padesátém pátém obchodu podaří, zaplatíte za ně desetinásobně vyšší cenu než u nás.




Rozhodně si také nezapomeňte zařídit cestovní pojištění. Na Bali je spousta úrazů způsobených zejména pádem ze skútru a balijská doprava a silnice nepatří k nejlepším na světě.

Měna: Na Bali se platí indonéskou rupií (IDR, Rp). My jsme si sebou vezli Eura a ty jsme posléze po částech rozměňovali na rupie. Za 100 Euro jsme dostali většinou 1 40000 - 1 43000 rupií - na Bali je každý milionář :) Peníze si rozměňujte pouze v certifikovaných směnárnách - Money Changers - ale buďte obezřetní - také jsme se jednou nechali okrást, ale o tom až v dalším článku. Další možností je, že si peníze vyberete přímo v bankomatu (ATM), tuším že poplatek za výběr je okolo 100 Kč.

V příštím článku bych chtěla povyprávět o prvním týdnu na Bali, jak jsme ho prožili, co jsme viděli a tak dále.. :-)

Pokud se někdo z Vás chystá na Bali, ráda Vám poskytnu nějaké informace pokud budu vědět. Stačí napsat :-) Já jsem si Bali úplně zamilovala a nemůžu se dočkat, až se tam znovu vrátím ♥







Žádné komentáře:

Okomentovat